Decubitis.

 

 

 

 

 Wat is decubitus 

 

Doorligplekken (decubitus) zijn rode plekken, blaren en wonden door druk op de huid.  Ze kunnen ontstaan op onder meer het stuitje, de heupen, schouderbladen, hielen en enkels.Het is belangrijk om doorliggen te voorkomen door te letten op:

  • De houding
  • Materiaal (kussen, kleding, matras)
  • De verzorging van uw huid.
  • Eerste tekenen zijn: een gevoelige, lichtrode plek waarvan de roodheid niet weggaat als u er

 

Decubitus (doorliggen of doorzitten) is een beschadiging van de huid bij mensen die lang in dezelfde houding moeten liggen of zitten.

Op de plekken van de huid waar het lichaam op rust, knelt de huid. De kleine bloedvaten worden dichtgedrukt. Als de druk lang duurt kunnen gevoelige rode plekken, blaren en wonden ontstaan. Dit noemen we doorligplekken. Ze ontstaan vaak op het stuitje, de heupen, de schouderbladen, hielen en enkels.

Decubitus kan veel ongemak en pijn veroorzaken en vergt veel aandacht en verzorging. Het herstel duurt soms lang. Probeer daarom alles te doen om doorliggen te voorkomen. Laat ook uw partner of verzorger deze informatie lezen

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oorzaak en gevolg van decubitus.

Decubitus (doorliggen) ontstaat door langdurige druk op één plaats. Door deze druk worden bloedvaten afgeklemd waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel.

 

Wat zijn de verschijnselen van decubitus?

Doorligplekken ontstaan op de plekken van de huid waar het lichaam op rust: bij iemand die lang ligt bijvoorbeeld op het stuitje, de heupen, hielen en enkels, bij iemand die lang zit op de billen.

Het begint met een gevoelige, lichtrode plek waarvan de roodheid niet weggaat als je erop drukt. De plek wordt roder, er ontstaan blaren en de huid kan opengaan. Dit geeft veel ongemak en pijn.

Als er niets aan gedaan wordt, ontstaat er een wond die groter en dieper wordt. De huid en het weefsel eronder (vet, spieren, pezen, bot) raken beschadigd en sterven af.

 

Hoe ontstaat decubitus?

Doorligplekken ontstaan door druk op de huid. Gewoonlijk veranderen we regelmatig van ligging of houding zodat de huid nooit lang bekneld raakt. Maar als iemand lang in bed moet liggen (bijvoorbeeld door ziekte, een operatie of een ongeval) en zelf niet goed kan verliggen (bijvoorbeeld door pijn, zwakte, verlamming of coma), dan kunnen er doorligplekken ontstaan.

Doorzitten komt vooral voor bij mensen die in een (rol)stoel zitten en niet goed kunnen verzitten. Schuiven of onderuitzakken van het lichaam maakt de huid extra kwetsbaar.

 

Stadium I: roodheid van de huid die onder druk niet verdwijnt.

Stadium 2: oppervlakkige beschadiging van de huid in de vorm van bullae of excoriaties; In sommige gevallen bevindt zich onder deze oppervlakkige verschijnselen een necrotische massa, soms palpabel als een subcutane tumor.

Stadium 3: oppervlakkig ulcus, met een diepte tot in het onderhuids bindweefsel, maar niet tot aan bot, pezen of gewrichtskapsel.

Stadium 4: diep ulcus: tot aan bot, pezen of gewrichtskapsel.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Advies en begeleiding van mz-er.

 

 Lichamelijk advies, begeleiding van MZ -er:

Houding

  • Verander regelmatig de houding van u cliënt.
  • Als de cliënt lang ligt moet u om de 2 tot 3 uur de cliënt gaan laten verliggen .
  • Als de cliënt lang zit moet u om de 1 tot 2 uur de cliënt laten verzitten.
  • Zorg dat het lichaam van de cliënt zoveel mogelijk steun heeft, zodat het gewicht over een grote oppervlakte verdeeld wordt.
  • Zorg met een kussens voor extra steun om te voorkomen dat de cliënt onderuitzakt.
  • Laat de cliënt zo mogelijk te bewegen, als de huisarts geschikte oefeningen voorschrijft dat je ze samen met de cliënt door neemt.  Het bewegen bevorderd de bloeding van de huid.
  • Kunt kussens tussen de knieën en enkels als de cliënt op de zij ligt.
  • Leg een kussen onder uw onderbenen bij de cliënt als ze op de rug liggen, zo drukken de hielen van u cliënt niet op het matras materiaal.
  • Speciale materialen: een speciale matras, kussen, of een 'dekenboog' voor boven de voeten.

Verzorging.

  • Was de cliënt met lauwwarm water, zonder zeep (of hooguit met zeep die niet ontvet).
  • Gebruik bij een droge huid een zalf zonder parfum erin (bijvoorbeeld lanettezalf) en smeer de huid 1 tot 3 keer per dag in.
  • De huid niet wrijven, schuren of masseren.
  • Laat de cliënt schone, gladde en soepele kleding, bij voorkeur van katoen dragen.
  • Zorg voor een schone, gladde, droge, katoenen onderlaag (bed of stoel). Voorkom oneffenheden, dus let op kruimels, kreukels, opgetrommelde onderleggers, infuus of catheterslangen.
  • Houd de huid droog. Voorkom dat de huid vochtig wordt door zweet of plas. Zorg regelmatig voor schone onderleggers of luiers.
  • Controleer de huid  van de cliënt dagelijks.
  • Laat de cliënt gezond eten en voldoende drinken.

 

sociaal advies, begeleiding van MZ - er.

 Het kan zijn dat door de verschillende stadiums dat de cliënt pijn heeft en niet meer goed kan bewegen en soms in het erge geval helemaal niet meer wegens door de pijn. dan kan het zijn dat ze het niet mee willen doen met de dagelijkse activiteiten en kan zijn dat daar door  sociale contacten minder worden.  Ze willen anderen er niet mee lastig vallen zoals hun pijn en klachten. Als MZ-er kun je met de familie praten en begeleid hoe ze extra aandacht kunnen geven soms zijn  juist de activiteiten leuk om dan samen mee te doen met de cliënt. Zelf kun je ook op een goede manier met de cliënt praten over wat de cliënt bezig houd en als er iets is samen een oplossing kunnen bedenken om toch een fijne leefomgeving te creëren.

 

psychisch advies, begeleiding van MZ - er.

 Maak het bespreekbaar voor de cliënt. De cliënt weet misschien niet goed hoe hij of zij met de omstandigheiden het beste mee om kan gaan. Door pijn en het zicht van de wond kun je psychisch anders worden omdat ze soms niet goed weten hoe ze hier mee om kunnen gaarn. als MZ-er maak het bespreek baar  en luister goed naar de cliënt, een luisterd oor en kom er achter waar de cliënt mee zit dan kun je hem daar in begleiden. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Filmpje voor meer infomatie 

hier een filmpje voor meer infomatie wat decubitus in houd, wat je er aan kunt doen en te voorkomen. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb