Longontsteking.

 

Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in uw longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kunt u benauwd zijn. 

Wanneer je inademt, gaat de lucht via uw luchtpijp en de kleine vertakkingen van uw longen naar de longblaasjes. Daar neemt uw lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heeft u vaak moeite met ademen. U kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan angstig zijn.

 

LICHTE OF ZWARE LONGONTSTEKING

Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Dit hangt af van de grootte van de ontsteking. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn. Wanneer beide longen ontstoken zijn, spreken we van een dubbele longontsteking.

 

CIJFERS OVER LONGONTSTEKING

  • Per jaar krijgen ongeveer 172.000 mensen in Nederland een longontsteking.
  • Bij kinderen tussen 0-9 en ouderen boven de 55 jaar komt longontsteking vaker voor.
  • In veruit de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen.
  • Jaarlijks worden 35.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oorzaak en gevolg van een longonsteking.

De oorzaak van een longontsteking is een bacterie, een virus of een combinatie daarvan. 

In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kunnen de boosdoener zijn. De precieze oorzaak is vaak niet te achterhalen. De bacterie komt uw lichaam binnen als u inademt. Als uw afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van uw longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.

 

DE AANMAAK VAN SLIJM.

Het lichaam wil de bacterie of het virus opruimen en reageert hierop met een ontsteking. Hierdoor kan slijm in de longen ontstaan. Dit slijm zorgt ervoor dat zuurstof moeilijker in het bloed kan worden opgenomen. Het slijm en de irritatie in de longen zorgen ervoor dat u gaat hoesten. Dat hoesten is goed, want zo verdwijnt de bacterie of het virus uit het lichaam. Maar het is wel vervelend. Meestal zit de ontsteking in een deel van een long. Je lichaam geeft alles aan, dus luister daar goed naar als je erg moe bent

 

benouwdheid

 Wat zorgt voor de benouwdheid? Uw lichaam probeert de oorzaak van de ontsteking op te ruimen. Daarbij ontstaat slijm. Bij een longontsteking is het slijm vaak dik waardoor u het moeilijk kunt ophoesten. Bovendien kunnen de longblaasjes door de ontsteking en het slijm minder goed zuurstof opnemen. Dat zorgt ervoor dat u benauwd bent. Een  lichaam geeft alles aan.  

 

Verschillende dingen vergroten de kans op een longontsteking:

- een lage weerstand: een heftige verkoudheid of griep kan overgaan in een longontsteking.

- leeftijd: mensen jonger dan 10 en ouder dan 55 hebben meer kans op een longontsteking.

- een blijvende longziekte, zoals astmaCOPD en bronchiëctasieën. 

- (mee)roken: rokers hebben een vier keer zo grote kans op een longontsteking.

- luchtvervuiling.

- diabetes.

- hartproblemen.

- ondervoeding.

- inslikken van voorwerpen.

- verslikken.

- verlamming of bewusteloosheid.

- slikstoornissen, bijvoorbeeld bij een spierziekte of na een beroerte. 

 

BLIJVENDE LONGZIEKTEN

Wanneer u een longziekte heeft die niet meer overgaat, zoals astma of COPD kunnen uw luchtwegen vernauwd raken door een longontsteking. Dit zorgt ervoor dat u benauwder wordt. Een hogere dosis van uw inhalatiemedicijnen kan verlichting bieden. Overleg dit wel eerst met de arts. Soms schrijft hij een korte prednisonkuur voor.

 

ZIEK WORDEN VAN KOU?

Het is een misverstand dat we ziek worden van kou of tocht. Virussen en bacteriën zijn zowel bij koud als warm weer actief. Uw weerstand wordt wel kleiner als uw lichaam afkoelt. Als u natregent en daarna niet snel droge kleren aantrekt, loopt u een grotere kans om ziek te worden. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Advies en begeleiding van mz-er.  

 

Lichamelijk advies, begeleiding van MZ -er. 

Vaak schrijft de arts u bij een longontsteking antibiotica voor. Dat mag een MZ-er niet doen.  Bij een ernstige longontsteking wordt de cliënt soms opgenomen in het ziekenhuis.  Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking de cliënt bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. (lees de bijsluiter) Daarom is het heel belangrijk als ze antibiotica hebben gehad  als MZ-er ze heel goed in de gaten houden dat de cliënt elke dag netjes de antibiotica in neemt op te gepaste tijden en niet teveel. Als het niet moglijke is dan kun je de cliënt helpen om het in te nemen. Het is belangrijk dat je beetje eten of water/melk geeft als ze de antibiotica moeten in nemen, vaak staat dat ook op de bijsluiter. Bij koorts en pijn kun je gerust een pijnstiller geven zoals paracetamol, om de pijn en koorts te verminderen.  Als de Cliënt ernstige longontsteking heeft  of veel pijn en heel erg benauwd is  dan kan je contact opnemen met een arts van de cliënt, Zo nodig zou het kunnen dat de cliënt word opgenomen in het ziekenhuis.

 

Hou de cliënt goed in de gaten schrijf een hou een boekje bij met de vooruitgang van de longontsteking.  Zo kun je heel gemakkelijk zien hoe het verloop is van de cliënt. Zo kun je  merken of een longonsteking terug zou komen of dat de cliënt ziek word en in ernstige geval een bloedvergifteging van krijgt. Wat heel belangrijk is dat de cliënt goed eet en frissen lucht krijgt. Soms is het niet alleen leuk maar ook goed voor de cliént om lekker even naar buiten te gaan. Als een cliënt altijd op bed ligt is het heel belangrijk om op zijn tijd te verleggen van houding anders kunnen de longen gaan drukken slijm in de keer blijven zitten. Zorg er voor dat ze voldoende rust krijgen. 

 

HOE LANG DUURT HET HERSTEL?

Het herstel duurt twee tot drie weken. Hoe lang precies hangt ervan af of de antibiotica aanslaat. Vaak geneest een longontsteking zonder schade aan de longen. Na een longontsteking kan de cliënt nog wel weken hoesten. Bovendien kan het weken tot maanden duren voordat uw conditie weer op peil is en de cliënt weer helemaal de oude is. 

 

Infomatie over bloedvergifteging.

Het grootste gevaar bij een longontsteking is dat de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en een bloedvergiftiging veroorzaken. Dit kan een ernstig verloop hebben. Wordt u binnen korte tijd heel ziek en gaat u snel en oppervlakkig ademhalen? Heeft u rillingen, moet u klappertanden en bent u verward? Dat zijn tekenen van een bacteriële infectie in het bloed. Bij deze symptomen is het belangrijk om direct naar de eerste hulp te gaan.

 

sociaal advies, begeleiding van MZ - er.

Elke cliënt is ziek op zijn eigen manier, de een ligt ziek op bed en kan echt niks doen omdat hij of zij zich echt niet lekker voelen en juist de andren wil nog alles zelf doen en pakt geen rust. Er is een kans dat de mensen niet meer in contact met anderen mensen willen komen. Omdat ze bijvoorbeeld niet lekker in hun vel zitten  en ze zelf tegen werk en missdien samen. Als MZ-er kun je met de familie praten en begeleid hoe ze extra aandacht kunnen geven en een passende en juiste actieviteid voor de cliënt bedenken.  Praat met de cliënt en stel hem op zijn gemak in deze tijd, praat over de voortgang en  veel intressen tonen hoe het met de clënt gaat. 

 

psychisch advies, begeleiding van MZ - er. 

 Maak het bespreekbaar voor de cliënt. De cliënt weet misschien niet goed hoe hij of zij met de omstandigheiden het beste mee om kan gaan. Door pijn en het zicht van de wond kun je psychisch anders worden omdat ze soms niet goed weten hoe ze hier mee om kunnen gaarn. als MZ-er maak het bespreek baar  en luister goed naar de cliënt, een luisterd oor en kom er achter waar de cliënt mee zit dan kun je hem daar in begleiden. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Filmpje voor meer infomatie 

Een filmpje met beeld matriaal voor jou  als MZ-er voor meer infomatie wat longonsteking in houd, wat je er aan kunt doen en te voorkomen.